Hartige taart … Je krijgt er nooit genoeg van! De bodem maak je van (blader)deeg en je kunt hem naar hartenlust vullen met (restjes) groente, vis, noten en/of vlees. Je kunt een hartige taart gemakkelijk van te voren maken en even opwarmen op drukke dragen. Ook koud is het lekker als maaltijd of borrelhapje.
Hartige preitaart
Ingrediënten:
– 10 plakjes bladerdeeg
– 500 gram prei
– 250 gram hamblokjes
– 2 eetlepels volkoren speltmeel
– 150 ml melk
– 3 eieren
– 2 eetlepels slagroom
– 75 geraspte kaas
– snufje peper en zout
Bereidingswijze:
1. Verwarm de oven voor op 225 °C.
2. Snijd de prei in stukjes en kook het daarna ongeveer 10 minuten.
3. Bak de hamblokjes en meng daarna de prei en hamblokjes door elkaar.
4. Vet de taartvorm in en bekleed deze met de bladerdeeg plakjes.
5. Klop de 2 eetlepels (spelt)meel met een garde door de 150 ml melk en doe dit mengsel door het prei/hammengsel. Schep dit vervolgens in de taartvorm.
6. Maak een mengsel van 2 eieren, 2 eetlepels slagroom, 75 gram kaas en het snufje zout en peper. Giet dit over het prei/hammengsel.
7. Klop het laatste ei los en verdeel een deel hiervan met een kwastje over de bovenkant van de taart en de rand.
8. Bak de taart in 20-25 min goudbruin en gaar in de oven.
Tips:
– Een afgekoelde hartige taart kun je 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.Verwarm ca. 30 min. afgedekt met aluminiumfolie (anders verbrandt de bovenkant) in een voorverwarmde oven op 160 °C.
– Is je bodem vaak wat te nat? Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en bestrooi met paneermeel voordat je de vulling erop schept. Het paneermeel neemt het vocht op, wat de kans op een zachte bodem verkleint.
Eet smakelijk!