We zijn met zijn allen in een vreemde situatie beland. Niemand weet precies hoe lang het gaat duren en hoe de (nabije) toekomst er uitziet. Dat brengt toch ook wel wat onzekerheid met zich mee. Misschien zit je gedwongen thuis, omdat je niet meer op kantoor mag werken. Misschien moet je juist extra diensten draaien, omdat er een tekort aan personeel is of mogelijk staat je baan op de tocht. Dit kun je als erg frustrerend of stressvol ervaren. Wellicht voel je je ongemakkelijk, onrustig en weet je niet goed wat je met de situatie aan moet. Dit is heel begrijpelijk en ook zeker herkenbaar.
Binnen zitten is niet voor iedereen gemakkelijk. Veel mensen worden er ‘ongedurig’ van en hebben het gevoel dat ze iets nuttigs moeten doen. Zeker wanneer je je niet helemaal fit voelt is het moeilijk om lichamelijk actief te zijn. Je kunt je hierdoor sterk gefrustreerd voelen. Alleen helpt dat niets.
Gevaar ligt op de loer
Het gevaar is dat je dit ongemak of deze onrust dempt met snoepen en snaaien. Dat zou heel jammer zijn, want je weet dat de situatie daar niet beter van wordt maar eerder slechter. Ook omdat we niet weten hoe lang het Corona virus nog zo actief blijft en hoe lang de maatregelen nog gaan duren.
Het is belangrijk om te bepalen hoe je met de situatie om wilt gaan. Blijf je gefrustreerd en in de weerstand of kun je kijken hoe je er een positieve draai aan kunt geven? Ligt jouw focus op wat er allemaal niet kan en mag of accepteer je de situatie en kijk je wat er nog wel kan?
Wat kun je doen?
Zorg ervoor dat je goed gaat eten. Haal gezonde voeding in huis en besteed aandacht aan het koken. Probeer nieuwe recepten uit en betrek bijvoorbeeld je kinderen er bij. Eet met aandacht en geniet van je met zorg bereide maaltijd. Dat levert gegarandeerd een goed gevoel op.
Probeer je daarnaast over te geven aan het feit dat je even minder de deur uit kunt. Hoe zou dat zijn? Mogelijk kun je dan zelfs genieten van het thuis zijn. Lekker op de bank, bijvoorbeeld met een boek waar je nooit aan toe komt. Even bijkomen.
Wil je actief aan de slag?
Wil je actief aan de slag om dit patroon van emotie-eten te veranderen? Wil je leren om anders met ‘lastige’ gevoelens om te gaan? Neem dan contact op met onze emotie-eten de baas specialist Marissa (06-51567374 / marissa@avs-sportdietisten.nl) en plan een gratis intakegesprek.