Mijn naam is Wessel van Dorst, ik ben 15 jaar oud en doe aan wedstrijdzwemmen bij Aqua Novio 94 in Nijmegen. Op dit moment ben ik hard aan het trainen om de ultieme top te halen. Met als einddoel de Olympische Spelen.
Dat ik nu op dit niveau zwem is zeker niet vanzelfsprekend geweest, ik ben namelijk de eerste zeven jaar van mijn leven altijd ziek geweest.
Lange zoektocht
Het was een lange zoektocht naar een diagnose voor mijn klachten. Ik was daardoor heel veel in het ziekenhuis. Soms een dag, maar vaker één of meerdere weken. Eén van mijn klachten was 24/7 buikpijn. Doordat ik altijd buikpijn kreeg van eten en het eten daardoor niet meer lukte raakte ik ondervoed. Ik kreeg toen bijvoeding via de diëtist in het ziekenhuis. Mijn hele immuunsysteem was ook van slag en meerdere organen werkten niet meer zoals het hoorde. Op mijn zevende heb ik de diagnose coeliakie (gluten intolerantie) gekregen. Hierdoor moet ik een strikt glutenvrij dieet volgen.
Glutenvrij dieet
Na de diagnose ben ik gelijk naar een diëtist gegaan welke gespecialiseerd is in Coeliakie. De daarop volgende jaren bezocht ik haar geregeld om mijn voedingsplan bij te stellen. Het duurde wel een tijd voordat ik eten weer vertrouwde en het duurde ook nog een tijdje voordat mijn buikpijn helemaal weg was. Mijn diëtist hielp me daar goed bij. Mijn darmen herstelden langzaam en ook andere organen werkten weer goed. Ik kwam weer aan en kreeg een beetje meer energie. Ik ging weer hele dagen naar school en ik kon steeds langer sporten. Door alles wat ik meegemaakt heb in deze periode ben ik mentaal sterk geworden. Ik ben een doorzetter en geef dus ook nooit op, omdat de kleine ik dat ook nooit heeft gedaan. Een jaar na de diagnose zwom ik mijn eerste wedstrijd (zie foto) en in datzelfde seizoen plaatste ik me voor mijn eerste Gelderse Kampioenschappen, welke ik de daarop volgende seizoenen ook altijd zwom.
Nieuwe zwemclub
Vijf jaar geleden veranderde ik van zwemclub, omdat ik verder wilde met zwemmen en deze club op een hoger niveau (eredivisie) zwemt en ik dus meer kon leren. Drie jaar geleden was er echt een verandering in mijn lijf. Ik merkte dat ik niet meer altijd moe was en aan het einde van de dag had ik nog energie over. Ik kon mijn zwemtrainingen beter volhouden en mijn lijf begon eindelijk te groeien. Langzaam werden mijn zwemtrainingen opgebouwd in uren en sommige trainingen zwom ik mee bij de selectie. Ongeveer twee jaar geleden ben ik helemaal overgestapt naar de selectie en heb daar verder mijn zwemuren opgebouwd. Later kwam daar ook landtraining en krachttraining bij. Doordat ik meer ging zwemmen en ik dus flink ging groeien moest mijn dieet aangepast worden. Mijn diëtist die ik had was niet bekend met topsport. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere diëtist. Ik was heel blij dat we Linda Swart van AVS
diëtisten vonden, zij werkt met topsporters en weet ook alles over Coeliakie.
Videobellen met Linda
Doordat Linda in Groningen werkt hebben we de afspraken altijd online, dat is wel fijn. Ik moest een eetdagboek bijhouden en alle trainingen en andere activiteiten opschrijven. Daarna kreeg ik een nieuw voedingsplan. Het was wel wennen om zo veel te moeten eten. Dat was ik niet gewend en mijn lijf ook niet. Het was fijn dat ik dit rustig kon opbouwen. Ik merkte na een tijdje echt wel verschil. Ik kreeg meer energie en ik werd sterker.
Voeding rondom sport
Linda gaf mij goede tips over welke voeding ik wanneer het beste kan eten of drinken rondom en tijdens de wedstrijden. Zo drink ik nu altijd een bidon electrolytes voor de wedstrijd, dit bevalt me goed. Bij kampioenschappen en na krachttrainingen gebruik ik na afloop gelijk recovery shake. Dan heb ik alvast de juiste herstel voedingsstoffen binnen en kan ik later nog rustig eten. Dat is fijn want na flinke inspanningen zijn mijn darmen wat meer van slag en is drinken fijner.
Mijn toekomst
Dit seizoen zwem ik voor de 2de keer mee met de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte- en lange baan. Dat vraagt om een goede voorbereiding, ook in mijn voeding. Mijn diëtist Linda en ik letten er samen op dat mijn voedingsplan bij mij trainingsschema blijft passen. En mijn MDL arts kijkt ook jaarlijks mee naar mijn groei en ontwikkeling. Minimaal 1 keer per jaar worden mijn bloedwaarden gemeten. Eind 2024 was ik erg moe, dus liet ik een keertje extra mijn bloedwaarden meten. Ik bleek een ijzertekort te hebben. Het is dan super fijn dat mijn diëtist Linda gelijk weer mee denkt over mijn voeding naast de ijzerpillen die ik kreeg. Het was wel balen dat dit net voor de Nederlandse Junioren Kampioenschappen korte baan was en ik dus niet op mijn best kon presteren.
In juni 2025 staan de Nederlandse Junioren Kampioenschappen lange baan op het programma. Ter voorbereiding op dit kampioenschap mag ik mee naar Griekenland op trainingsstage.
Wil je mij sponsoren?
Ik ben hard aan het sparen en heb ik met behulp van het Yvonne van Gennep Talentfonds een fondspagina opgezet waarmee ik geld hoop op te halen.
Daarnaast werk ik, alleen kan dat niet zo veel gezien de 15-20 trainingsuren per week en ik zit in het eindexamen jaar. Tijdens deze trainingsstage leef ik samen met een aantal clubgenoten een week fulltime als topsporter. Het is een mooi complex waar we heen gaan, alles is aanwezig voor de zwem-, land- en krachttrainingen. En natuurlijk ook alle voedingen. Ik ben blij dat ze hier strikt glutenvrij eten kunnen verzorgen, dat scheelt heel veel eten meenemen voor mij. En het geeft ook rust, omdat ik dan mijn eten niet zelf hoef te maken. Dat is zeker niet vanzelfsprekend. Lang niet overal kunnen ze strikt glutenvrij eten verzorgen en als ze het niet kunnen garanderen dan neem ik alles mee en maak ik of mijn moeder het eten. Ik wil natuurlijk niet ziek worden, want dan kost het zeker twee weken voordat mijn darmen weer herstelt zijn. Dit heeft natuurlijk ook invloed op mijn trainingen.
Ik kijk erg uit naar het Nederlands junioren kampioenschap in juni 2025. Met behulp van mijn trainers, fysiotherapeut, diëtist, clubgenoten en de ondersteuning van mijn ouders werk ik de komende maanden toe naar dit kampioenschap!