Je bent lekker bezig en je eet gezond, met steeds minder pakjes en zakjes en steeds vaker zelfgemaakt. Goed bezig! Maar die dressings voor je (maaltijd)salade, die kunnen lastig zijn als je geen pakjes, zakjes of potjes wilt gebruiken. Daarom hier vier dressings die in een handomdraai op tafel staan en die lekker zijn bij een (maaltijd)salade.
Honing-mosterddressing
Mix 1 theelepel honing met 1 theelepel mosterd en 2 theelepels lekkere olijfolie. Breng op smaak met een beetje verse zwarte peper. Als je van pittiger houdt kun je meer mosterd toevoegen. Houd je van fris voeg dan een beetje citroen- of limoensap toe. Lekker bij een salade met aardappeltjes of met kip.
Italiaanse dressing
Mix 1 eetlepel balsamico-azijn, 2 eetlepels olijfolie, 1 kleine theelepel Italiaanse kruiden en 1 eetlepel citroensap. Je kunt de dressing eventueel hoger op smaak brengen met wat peper. Lekker bij een pastasalade met mozzarella, tomaat en pijnboompitjes.
Aziatische dressing
Mix sap van 1 limoen met 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie, een scheutje sesamolie, een eetlepel soja- of vissaus, een theelepel palm- of bruine suiker, een geraspte teen knoflook en evenveel geraspte gember (of 1 eetlepel gembersiroop). Voor extra pit kun je ook nog een fijngesneden chilipeper toevoegen. Ook koriander is een lekkere toevoeging voor de liefhebbers. Heerlijk in een noodle-salade met mango, wortel, taugé, paprika, peultjes en fijngesneden spitskool, afgetopt met een handje pinda’s of cashewnoten.
Yoghurtdressing
Meng een half glaasje yoghurt met een klein scheutje olijfolie. Dat is de basis. Wil je romig? Voeg dan een eetlepel mayonaise toe. Wil je kruidig (lekker bij zalmsalade)? Voeg dan een handvol gehakte kruiden toe (zoals peterselie, bieslook, munt, dille en/of basilicum). Wil je ouderwets? Voeg dan een klein gesnipperd uitje en een paar fijngesneden augurkjes toe. En geraspte knoflook kan overal bij!
Eerder hebben we al lekkere recepten van pesto en guacamole gedeeld. Die vind je hier.
Hopelijk hebben we je hiermee wat kunnen inspireren! Experimenteer er vooral lekker op los.
Veel succes en eet smakelijk.