Ik ben gek op lasagne!

Het is dat ik ’s nachts niet wakker gemaakt wil worden, maar anders was het voor deze lasagne ;-) Vroeger maakten we thuis lasagne altijd uit een pakje, maar tegenwoordig vind ik het veel leuker (en gezonder en lekkerder!) om het zelf te maken. Zo weet ik precies wat erin gaat en kan je het zelf op smaak brengen. Ik vind het belangrijk om voldoende groente te eten, dus deze lasagne zit lekker vol groente. Je kunt eindeloos variëren met verschillende soorten, kies vooral wat je zelf lekker vindt.

Onderaan het recept staan nog een aantal tips om een FODMaP arme lasagne te maken.

Lasagne

Ingrediënten:

  • 500 gram gehakt
  • 3 grote wortels
  • 3 stengels prei
  • 1 grote courgette
  • 2 paprika’s
  • 500 ml gezeefde tomaten (passata)
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3 eetlepels Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 9 (volkoren) lasagnebladen
  • 1 bol mozzarella
  • Geraspte kaas (om erover heen te strooien)

Voor de bechamelsaus:

  • 30 gram ongezouten roomboter
  • 15 gram rijstmeel
  • 15 gram maïzena
  • 350 ml melk
  • 50 gram geraspte kaas

Bereidingswijze

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Verhit een klein beetje olijfolie in een pan en bak het gehakt rul.
3. Snijd ondertussen alle groentes in kleine stukjes en voeg dit daarna bij het gehakt.
4. Voeg vervolgens de passata, Italiaanse kruiden, paprikapoeder, zout en peper toe. Dit kun je op laag vuur laten pruttelen. Ondertussen kun je de bechamelsaus gaan maken.
5. Verwarm de roomboter in een steelpannetje op middelhoog vuur.
6. Voeg de rijstmeel en maïzena toe en roer dit met een houten pollepel tot een vloeibaar mengsel. Laat dit vervolgens 2 minuten zachtjes pruttelen.
7. Voeg vervolgens in gedeeltes de melk toe. Het vuur kan weer iets hoger en met een garde blijf je goed doorroeren, zodat de klontjes verdwijnen. Dit blijf je doen totdat de melk op is en je een saus overhoudt. Als laatste roer je de geraspte kaas erdoor tot deze gesmolten is.
8. Vet je ovenschaal in en dan is het tijd om de laagjes te maken.
9. Begin met een dun laagje tomatensaus. Vervolgens een laagje lasagnebladen (ik gebruikte per laag 3 lasagnebladen).
10. Bovenop de laatste laag tomatensaus schenk je de bechamelsaus.
11. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel die over de bechamelsaus.
12. Als laatste strooi je er nog wat geraspte kaas overheen en dan kan de schaal de oven in!
13. Zet de lasagne voor 20-30 minuten in de oven. Bij mij is 20 minuten voldoende, dan zit er een mooi goudbruin laagje op.

Tips om de lasagne FODMaP arm te maken

  • Gebruik de rode paprika
  • Gebruik alleen het groene deel van de prei, max 55 gram per portie
  • Gebruik max 65 gram courgette per portie of vervang het bijvoorbeeld door aubergine (max 180 gram) of spinazie
  • Gebruik glutenvrije lasagnebladen
  • Gebruik lactosevrije melk

Eet smakelijk!

Groetjes Marissa