Leonie is al een aantal jaar betrokken als begeleider bij schaatsteam Albert Heijn Zaanlander. De marathon tak van die ploeg zit momenteel ‘in between’ de
natuurijswedstrijden op de Weissensee (Oostenrijk) en Lulea (Zweden).
Natuurijs houdt in dat er langere afstanden moeten worden geschaatst (tussen de 40 en 200 km). Je kunt je denk ik wel voorstellen dat voeding dan een belangrijke rol speelt. Ik ben zelf ook mee naar de Weissensee en Zweden. Daar doe ik bijvoorbeeld hand- en spandiensten, help ik mee in de verzorging én spar ik mee over de juiste voeding in voorbereiding op en tijdens de wedstrijd. Ik neem je even mee op zo’n wedstrijddag.
Wedstrijddag
De starttijden zijn vaak vroeg. Dat wil zeggen rond 7.30 uur. Idealiter doe je dan je laatste grote maaltijd, in dit geval het ontbijt, om 4.30 uur. Maar slaap is ook belangrijk en zo vroeg al ontbijten is niet overal mogelijk. Als het goed is zijn de koolhydraat voorraden (door een goede basisvoeding aan te
houden) wel op peil en is het dus niet erg om iets later (licht verteerbaar) te ontbijten.
Onze vrouwen en mannen ontbeten bij zo’n vroege starttijd 2 uur van te voren. Werd er later gestart, dan hielden ze wel de 3 uur van te voren aan.
In het resterende uur voor de start werd alvast een bidon isotone sportdrank genuttigd, om zo gemakkelijk vocht én wat koolhydraten binnen te krijgen. De één nam daar nog een krentenbol bij, een ander een energiereep, en weer een ander een banaan.
Dan de wedstrijd zelf. Het is ontzettend belangrijk om te blijven aanvullen (met name vocht en koolhydraten). De avond voorafgaand aan de wedstrijd wordt een plan gemaakt met de verzorging over wanneer en wat er aangegeven moet worden. Even ter verduidelijking; er werden rondes van 5 of 10 km gereden en er mag maar op 1 plek in de ronde verzorgd worden, in de zogenoemde verzorgingsstraat. Afhankelijk van de grote van de ronde werd er om de ronde of iedere 3 rondes aangepakt, dit kwam in de praktijk neer op ongeveer iedere 30min.
Gestreefd werd naar een inname van ca. 90 gram koolhydraten per uur. Sommige jongens lukt het zelfs al om meer koolhydraten per uur op te nemen. Note: Het is heel belangrijk om in training te testen wat je aan kunt qua koolhydraatopname. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je darmklachten krijgt tijdens de wedstrijd.
Voorbeelden van producten die werden genuttigd tijdens een wedstrijd zijn:
- Sportdrank
- Reep
- Banaan
- Krentenbol
- Gelletje
- Energy chews
Vaak proberen de schaatsers in het begin van de koers nog wat vast voedsel te nemen en naarmate de wedstrijd vordert wat meer ‘gemakkelijk’ voedsel, dus gelletjes, chews en sportdrank.
Na de wedstrijd
Dan last but not least; voeding na de wedstrijd. Bij de finish vangen wij de mannen en vrouwen van de lange adem op. Droog shirtje, jas en schoenen aan en voor iedereen staat er een flesje cola en een ‘herstel’ bidon met eiwitten klaar. En dan hop naar het podium, als het goed is ;)
Bij terugkomst in het hotel meteen aan de lunch. Denk aan soep met brood, kaiserschmarren of een warme maaltijd.
Omdat er meerdere wedstrijden in één week worden verreden blijft goed eten en blijven drinken belangrijk.
Ik zeg altijd: Je eet niet gauw te veel in zulke weken :-)