December staat voor de deur en dat betekent vaak gezelligheid in huis, familie, lekker eten, feestdagen en kadootjes. We zijn dol op speculaasjes, maar ook op  pepernoten, gevuld speculaas, speculaasbrokken en amandelspeculaas. Allemaal erg lekker, maar met meerdere feestdagen voor de deur is het fijn om een gezonder alternatief te kunnen kiezen. Thess heeft een lekker en gezond alternatief bedacht voor de ouderwetse speculaasjes. Je huis ruikt heerlijk …. vers gebakken koekjes. Kopje thee erbij en lekker genieten.

Speculaasjes

Ingrediënten voor circa 15 koekjes

  • 125 gram volkoren (spelt)meel
  • 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 75 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram honing
  • 1 eetlepel (plantaardige) melk
  • Geschaafde of gestifte amandel

Hoe maak je het?

  1. Meng het meel, de kruiden en bakpoeder in een kom.
  2. Snijd de boter in kleine blokjes en voeg samen met de honing en melk toe aan de droge ingrediënten.
  3. Mix het geheel met deeghaken of je handen tot geheel. Zorg dat de klontjes boter volledig in het deeg zijn vermengt.
  4. Vorm een bol van het deeg en wikkel deze in folie. Laat deze 30 minuten rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  6. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit.
  7. Steek de koekjes uit het deeg met een vormpje of de bovenkant van een glas.
  8. Verdeel de koekjes over de bakplaat met bakpapier en decoreer eventueel met amandel.
  9. Bak de koekjes in circa 12 minuten af.
  10. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!