Veel groente eten is gezond, dat weten we allemaal wel. Maar wat maakt groenten nou eigenlijk zo gezond?
Wat zijn groenten?
Groenten zijn de eetbare delen van een plant. Eetbare paddenstoelen en de vruchten komkommer, tomaat, paprika en avocado worden ook tot de groenten gerekend. Groenten komen vanuit de hele wereld in de Nederlandse supermarkten, op de verpakking of het schap staat waar ze vandaan komen. Peulvruchten en (zoete) aardappel worden niet gezien als groenten. Ook groentesap telt niet mee als groente, omdat groentesap minder vitamines en mineralen bevat en meestal veel suiker bevat.
Waarom is groente gezond?
Groenten zijn goed voor de gezondheid. Er zijn meerdere redenen waarom groenten zo gezond zijn. Hieronder zie je een aantal van deze redenen:
- Groenten bevatten veel vitamines en mineralen. Onder andere vitamine C, (de voorloper van) vitamine A, foliumzuur, kalium ijzer en calcium.
- Ze bevatte veel voedingsvezels, die goed zijn voor de stoelgang, de bloedsuikerspiegel en zorgen voor een vol gevoel na de maaltijd.
- Door al deze goede voedingsstoffen hangt het eten van groente samen met een lager risico op chronische ziekten, hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker.
- Groenten bevatten (met uitzondering van avocado) erg weinig calorieën.
Er is niet één groente die alle voedingsstoffen bevat, het is daarom belangrijk om verschillende soorten groenten af te wisselen. De hoeveelheid voedingsstoffen kan ook verschillen binnen dezelfde soort, dit is afhankelijk van het ras, het seizoen en de bodem. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het klimaat. Groente van het seizoen is minder belastend voor het milieu dan soorten die zijn geïmporteerd uit landen buiten Europa, per vliegtuig zijn vervoerd, of zijn gekweekt in een verwarmde kas. Met bijvoorbeeld de groentekalender kun je een goede keuze maken.
Hoeveel groente moet ik eten en hoe doe ik dit?
Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dat is best veel, en in de praktijk zien we dan ook vaak dat deze aanbeveling niet gehaald wordt. Volwassenen eten gemiddeld 145 gram groente per dag.
Je hoeft deze 250 gram groente niet alleen tijdens de warme maaltijd te eten, je kan dit verdelen over de dag. Zo kan je bijvoorbeeld groenten bij de lunch of als tussendoortje nemen. Hieronder zie je nog een aantal tips om meer groente te eten.
- Zorg dat je altijd bladgroente zoals sla of spinazie in huis hebt, zodat je dit bijvoorbeeld tussen je boterham met kaas kan doen.
- Ook andere groenten zijn heerlijk op brood, denk eens aan paprika, komkommer, tomaat of gegrilde courgette of aubergine.
- Kies bij de lunch eens voor een salade of schaaltje rauwkost naast je boterham.
- Verklein je portie aardappelen, rijst of pasta en schep wat meer groenten op. Of kies een keer voor bloemkoolrijst of courgette spaghetti.
- Zorg dat je altijd diepvries groenten in huis hebt. Diepvries groenten zijn gezond, blijven lang goed en zijn snel te bereiden.
- Koop een vegetarisch of veganistisch kookboek of zoek op het internet voor vegetarische of veganistische recepten om meer inspiratie op te doen.
- Varieer met de manier van bereiden. Bakken, stomen, koken, in de oven, het kan allemaal.
Groenten zijn ontzettend gezond en met genoeg variatie wordt het nooit saai!