Van 9 tot 15 maart is de derde editie van de week zonder vlees. Een initiatief van “De hippe vegetariër”. Zelf vind ik het een mooi initiatief en een goede manier om weer wat meer bewustwording rondom de vleesconsumptie te creëren.

Meestal eten we vlees omdat we het lekker vinden. Vlees bevat veel goede voedingsstoffen zoals eiwit, vitamines en mineralen zoals ijzer. Maar is vlees onmisbaar? Nee hoor, zeker niet. Je kunt vlees heel goed vervangen door ei, peulvruchten, vegetarische producten, noten en nieuwe eiwitbronnen zoals wieren, algen en insecten. In de schijf van vijf is het advies heel duidelijk. Eet minder vlees en meer plantaardig.

Vlees en het milieu

Ik las een paar leuke feiten op de website van de week zonder vlees.
Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 130 liter water. Je bespaart de uitstoot aan broeikasgassen vergelijkbaar met 76 km rijden met je auto. En een gemiddelde vleeseter bespaart zo’n 770 gram vlees per week. Dat zijn toch indrukwekkende getallen.

Beter voor je gezondheid

Minder vlees eten is dus niet alleen beter voor het milieu, het is ook beter voor je gezondheid. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Vooral rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.

Welke keuze maak je dan?

De diëtisten en voedingswetenschappers van I’m a foodie hebben recent onderzoek gedaan naar het aanbod en de kwaliteit van de vleesvervangers.
Bijna alle vleesvervangers zijn te zout, bevatten te weinig eiwit of geen toegevoegde vitamine B12 en/of ijzer. Daarom is het advies om zoveel mogelijk voor onbewerkt voedsel te kiezen en als vervanger voornamelijk te kiezen voor ei, tempé, tofu en peulvruchten (eventueel in combinatie met granen. Neem een vleesvervanger als uitzondering en eet ze het liefst niet elke dag.

Gezond eten zonder vlees of gezond eten met minder vlees is niet moeilijk. Er zijn tal van lekkere recepten te vinden op internet. Het is wel belangrijk om te checken of je voeding volwaardig blijft. Eet je af en toe geen vlees, dan is dat niet zo’n probleem. Als je helemaal geen dierlijke producten neemt heb je met vitamine B12 verrijkte producten of vitamine B12-pillen nodig. Ook heb je dan meer eiwit nodig, ca. 30% meer dan mensen die vlees eten.

Heb je er vragen over? Vraag gerust één van de AVS diëtisten voor advies en tips. De komende dagen zullen we wat extra recepten met je delen :-)

Bron: column geschreven voor ’t Westerkwartier beweegt door Linda